Arini aku akn menunjukkan cara2 utk nk masak Korean pancake.. atau nma koreanya bin dae dduk kalu xsalah.. ni bkan aku yang masak yew.. ni aku carik resepi ja.. mna taw tetiba aku terbukak pintu ni nk bg adek2 aku makan kan.. hehe
***************************************
Mula2 sediakan bahan2.. iaitu~
|
Mung beans.. dye kacang ijaw actualy. tp hat ni dye spesis len kot. kaler koko.. 2 cawan yew |
|
Calrose rice.. ni spesis beras jugak.. tp beras len pon boleh guna jugak.. basmati ka or sweet brown rice..
|
|
Den camporkan dua2 bahan |
|
Den sediakan daun bijan (sesame leaves) segenggam, 2 batang timun jepun (zucchini), sejibik lada besar (red pepper bell), 3 daun bawang (spring onion) and sejibik bawang Bombay (yellow onion) |
|
Potong zucchini td halus2.. kalu nk chantek potong guna Japanese mandolin.. mandolin 2 sejenis alat utk potong karot ka timun ka jadi halus2 n cantek.. taborkan garam laut (sea salt) kt timun yg dipotong.. den toss kan.. biarkan sejam.. xpa boh garam byk sket.. ni nk buang moisture timun tu.. lagipon ley guna utk seasoning pancake.. perisa tambahan.. xyah boh garam |
|
Potong pepper td.. buang bijik.. potong cube2 taw |
|
Potong sesame leaves td halus2 ceni |
|
Potong daun bawang senget2... |
|
Kacang n beras td yg kna rendam tu kite blend |
|
Tadaaa!.. jadik ceni
|
|
Masok bwg... blend ngn bawang tu |
|
Masok dlm mangkok besaq |
|
timun yang kte rendam td masok dlm mixture td.. tp timun je taw.. tanak air2 garam skali |
|
Masokkan pepper |
|
Masokan daun bawang tadi |
|
Sesame leaves......
|
|
Gaul2kan yew |
|
Panaskan minyak zaitun (olive oil) or minyak masak biasa (cocunot oil) den masak mcm kte wat lempeng tu.. |
|
Tadaaaa.... dh siap..... |
actually bukan aku yang nk try masak.. nk kasi along ak yg try la... haha.. biar dye masak kasi para adek dye mkn.. pe lagi long.. ateh dh carik resepi.. anty masak la ae.. mekaseh~
Selamat mencuba Along! ^^
No comments:
Post a Comment